Pers

Wilt u onze experts bevragen op het vlak van actuele inlichtingen- en veiligheidsvraagstukken of onderwerpen gelieerd aan het Kenniscentrum Security Intelligence? Neemt u dan contact met ons op via info@kenniscentrumsecurityintelligence.nl.

Voor persvragen en mediaoptredens kunt u ook telefonisch contact opnemen (24/7) met dhr. L. van der Plas op telefoonnummer +31 30 410 03 01 of mobiel +31 6 10075880. Onze experts zijn veelvuldig aanwezig en beschikbaar als commentator in de media om actuele inlichtingen- en veiligheidskwesties te duiden voor een breed publiek.

NRC – Onderhandel niet met Poetin: hij is en blijft een Russische spion – Hugo Vijver – 23-04-2024

Poetin wil geen vrede, maar machtsbehoud. Omdat die twee zaken voor hem onverenigbaar zijn, valt met hem niet te praten, meent Hugo Vijver.

Lees meer

NRC – Er speelt iets tussen Praag en Den Haag – Hugo Vijver – 03-04-2024

Tsjechië weet meer over Russische beïnvloeding van Nederlandse politici, stelt een oud-AIVD-analist. Mogelijk komt die informatie naar buiten.

Lees meer

AD – Zolang dit klokje doortikt, is jeugd eraan verslingerd – Kenneth Lasoen – 30-03-2024

De VS overweegt TikTok te verbieden. De app zou data doorspelen aan China, desinformatie verspreiden en kinderen verslaafd maken. Moet Europa ook aan een verbod denken? En als de overheid dat niet doet: wijzelf wellicht?

Lees meer

NU.nl – Rusland speelt blufpoker met ‘irrationele’ beschuldiging ‘Dit toont zwakte’ – Hugo Vijver – 27-03-2024

De Russische veiligheidsdienst FSB stelt zonder bewijs dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne achter de aanslag in Moskou zitten. Experts zeggen tegen NU.nl dat de FSB en president Vladimir Poetin hun straatje willen schoonvegen. Maar er zijn ook zorgen.

Lees meer

AD – Veel kritiek op afschaffen luchtalarm: ‘Niet te rijmen met huidig dreigingsbeeld’ – Hugo Vijver – 20-03-2024


Het kabinet wil de sirenes van het luchtalarm inruilen voor een NL-Alert. Experts zijn uitermate kritisch en de Tweede Kamer riep gisteren het kabinet op de sirenes te behouden.

Lees meer

AD – Met het oog op Rusland krijgt MIVD megaklus – Hugo Vijver – 14-03-2024

Onlangs kreeg de MIVD, Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, een nieuwe baas. Die krijgt zijn handen vol aan het Rusland van Poetin. Er zijn enorm veel vragen die beantwoord moeten worden, stelt Hugo Vijver.

Lees meer

RTL Nieuws – Elk land heeft nog altijd spionnen, maar het werk is moeilijker dan ooit – Hugo Vijver – 04-03-2024

Gluren door twee gaten in de krant of een pen met afluisterapparatuur erin. Het zijn spionagetactieken die we vooral uit films over de Koude Oorlog kennen. Maar nog steeds werken er wereldwijd geheim agenten. Hoe is hun werk veranderd, nu ons leven zich grotendeels online afspeelt en vrijwel alles wat je doet te traceren is?

Lees meer

AD – Wie overloopt tekent bijna altijd zijn eigen doodvonnis – Hugo Vijver – 27-02-2024

De Russische piloot die in Spanje is vermoord, is zo goed als zeker het zoveelste voorbeeld van een overloper die door Moskou is omgelegd. Ook andere landen deinzen niet terug voor liquidaties in het buitenland van critici.

Lees meer

Doorbraak – Kenneth Lasoen: ‘De inlichtingendienst, voor Belgen is dat nog altijd een vies woord.’ – Kenneth Lasoen – 26-12-2023

Na een jaar waarin wel wat spionage- en inmengingszaken naar boven kwamen, deelt prof Inlichtingendiensten Kenneth Lasoen zijn inzichten.

Lees meer

NU – Twee Oekraïners die invasie Rusland steunden op mysterieuze wijze omgekomen – Kenneth Lasoen – 06-12-2023

Twee pro-Russische Oekraïense politici zijn op verdachte wijze om het leven gekomen. Het gaat om een voormalig Oekraïens parlementslid en een lid van het regioparlement in Luhansk. Mogelijk heeft de Oekraïense geheime dienst daarbij een rol gespeeld.

Lees meer

AD – Nieuwe spionagesatelliet: “Kim Jong-un zegt eigenlijk: ‘We hebben alle mogelijkheden om jullie te treffen” – Danny Pronk – 28-11-2023

Noord-Korea beweert dat zijn eerste spionagesatelliet, die vorige week in de ruimte werd gebracht, foto’s heeft gemaakt van het Witte Huis, het Pentagon en nabijgelegen Amerikaanse marinebases.

Lees meer

Telegraaf – Woning Rotterdamse tolk stampvol uiterst vertrouwelijke informatie – Danny Pronk – 15-11-2023

Rechercheurs van het omvangrijke onderzoek naar het lekken van staatsgeheimen door de Rotterdamse tolk en analist Abderrahim el M. hebben enorme hoeveelheden uiterst vertrouwelijke informatie aangetroffen in de woning van de verdachte.

Lees meer

NPO Radio 1 – Spraakmakers – Danny Pronk – 02-11-2023

Onderwerpen:

 • De uitvoering van een screening,
  veiligheidsonderzoek of
  integriteitsonderzoek.
 • Het belang van screening.
 • Monitoring van gedrag op de werkvloer.
 • De complexiteit van integriteitsonderzoek
  bij gevoelige functies.
 • Is gedrag wel of niet voorspelbaar en hoe
  komen we aan de juiste informatie?
 • Hadden we het kunnen zien aankomen?

Lees meer

Telegraaf – Opgepakte NCTV’er nam vertrouwelijke informatie mee op vakantie – Danny Pronk – 02-11-2023

De verdachte in het grote lekschandaal bij de NCTV en politie nam in 2021 een harde schijf met uiterst vertrouwelijke informatie en foto’s over een terreuronderzoek mee op vakantie. 

Lees meer

Telegraaf – Hoe kon opgepakte NCTV-analist door superzware screening komen? – Danny Pronk – 02-11-2023

Justitie verdenkt NCTV-analist Abderrahim el M. (64) van het lekken van staatsgeheimen. Hoe kan iemand die als een spin in het web van geheime informatie zit, door de screening komen?

Lees meer

VRT NWS De Afspraak – Terreuraanslag in Brussel – Kenneth Lasoen – 17-10-2023

Maandagavond zijn twee Zweedse voetbalsupporters om het leven gekomen bij een terreuraanslag in Brussel. Ze waren in ons land om te supporteren voor de wedstrijd België-Zweden. Gilles De Bilde was in het stadion en zag hoe de match stilgelegd werd. De dader van de aanslag, een Tunesiër van 45 jaar, was reeds gekend bij veiligheidsdiensten. 

Lees meer

DeMorgen. (België) – De Russische President – Kenneth Lasoen – 20-09-2023

Of we ooit gaan te weten komen hoe de vork in de steel zat met de moord op Hardeep Singh Nijar in Canada, valt nog te bezien. Nu de Canadese inlichtingendienst spreekt van aanwijzingen dat de Indiase regering achter de onopgeloste moord zou zitten, zal het rookgordijn alleen maar verdichten. Maar deze affaire vertelt ons wel iets over India, en over het fenomeen van de buitenlandse inmenging.

Lees meer

DeMorgen. (België) – Russische spionagetechnieken – Kenneth Lasoen – 17-08-2023

De oorlog in Oekraïne maakt van Rusland een paria en dat heeft ook gevolgen voor de inlichtingendiensten van het land. Nu Europa steeds meer diplomaten bant en zo spionage bemoeilijkt, kiest Moskou voor een driestere en riskantere aanpak om informatie te verkrijgen. ‘De sfeer is heel grimmig.’

Lees meer

BNR Radio – China vraagt burgers om elkaar te bespioneren – Danny Pronk – 01-08-2023

China roept het eigen volk op om zich in te zetten tegen spionage en verdachte activiteiten te melden via speciale kanalen. Dat meldt het ministerie van Staatsveiligheid. ‘Het doet me denken aan de werkwijze van de voormalige Stasi in de DDR’, zegt spionage-expert Danny Pronk.

Lees meer

BNR Radio – Toespraak Hoofd MI6 – Danny Pronk – 19-07-2023

Deze uitzending van The Daily Move: Liesbeth doorgrondt de aanklacht die Donald Trump boven het hoofd hangt; Kees durft volgend jaar weer boodschappen te doen nu Jumbo zegt dat de prijsstijgingen grotendeels voorbij zijn; en Poetin nationaliseert Danone en Carlsberg.

Lees meer

Den Haag Centraal – Haagse bedrijven dekmantel – Danny Pronk – 25-05-2023

De Amerikaanse justitie verdenkt een Griekse zakenman van het smokkelen van militaire technologie naar Rusland. Bedrijven die als dekmantel dienden, hielden kantoor op de Haagse securitycampus. De FIOD is langs geweest.

Lees meer

Argos (VPRO) – Vriend of Vijand – Danny Pronk – 09-05-2023

Danny Pronk is programmamanager intelligence & analyse bij het bedrijf SoSecure. Voorheen was hij als onderzoeker verbonden aan Instituut Clingendael. Daarvoor werkte hij drie jaar bij de AIVD en vijftien jaar bij de MIVD. Argos vroeg Danny Pronk om een reactie op de podcastserie ‘Vriend of Vijand’.

Lees meer

AD – Drone aanval Kremlin een Valse Vlag? – Danny Pronk – 03-05-2023

De wereld vraagt zich af wie de drone stuurde die zich bijna in het Kremlin boorde. Oekraïners, zoals het Kremlin beweert, of toch Russen zelf? Vanuit Oekraïne wordt gewezen op twee mensen die vlak voor de inslag over de koepel lopen. Dat voedt de speculaties dat het gaat om een ‘inside job’.

Lees meer

Business AM (België) – Spionagepraktijken in Rusland – Danny Pronk – 21-04-2023

Danny Pronk, Principal Intelligence Consultant bij So-Secure, over spionnagemateriaal van Rusland in België. “Het is een voortzetting van alle activiteiten die we in een vorige Koude Oorlog hebben gezien”.

Lees meer

Argos (VPRO) – Kennisveiligheidsbeleid – Danny Pronk – 05-04-2023

Op dit moment werkt de overheid aan nieuw beleid om ‘gevoelige kennis’ op universiteiten beter te beschermen. Er is wetgeving in de maak om studenten en onderzoekers van buiten de EU te screenen voordat ze hier onderzoek mogen doen in zogenaamde risicovakgebieden. Dat is nog een hele toer, want je mag mensen niet zomaar screenen, of weren van universiteiten. Wat is de historie van het beleid over kennisveiligheid en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Lees meer

Argos (VPRO) – Kennisveiligheid PODCAST – Danny Pronk – 15-04-2023

Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? In Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En ze vraagt zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?

Lees meer

AD – Lek in het Pentagon – Danny Pronk – 13-04-2023

Zit er één Nederlandse commando in Oekraïne? ‘Hebben altijd gezegd alleen wapens te leveren’. De gelekte documenten met staatsgeheimen uit het Amerikaanse Pentagon onthulden een opmerkelijk detail; er zou één Nederlandse commando actief zijn in Oekraïne. Maar wat doet hij daar?

Lees meer

AD – Lek in het Pentagon – Danny Pronk – 12-04-2023

Nog onduidelijk wie geheime documenten lekten: ‘Alsof iemand het na briefing in broekzak stak’. Het is nog steeds onduidelijk wie er Amerikaanse staatsgeheimen heeft gelekt, en waarom. Veiligheidsexpert Danny Pronk tempert de paniek een beetje. ,,De informatie gaat niet zo heel erg diep. Al doet het wel afbreuk aan het vertrouwen in de VS.”

Lees meer

RTL Nieuws – Lek in Pentagon – Danny Pronk – 11-04-2023

Niet voor het eerst zijn geheime documenten gelekt van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het roept vragen op over de zorgvuldigheid waarmee de Amerikanen met vertrouwelijke informatie omspringen. De manier waarop deze documenten vermoedelijk gelekt zijn, is erg slordig, zegt veiligheidsexpert Danny Pronk.

Lees meer

BNR – Big Five Spionage – Danny Pronk – 10-04-2023

Spionage vormt een blijvend gevaar voor de maatschappelijke veiligheid. Maar welke vormen van spionage komen het meeste voor, en zijn bedrijven en instellingen in Nederland in staat zich hier goed tegen te beschermen? Te gast is veiligheidsexpert Danny Pronk van kenniscentrum SoSecure. 

Lees meer

Contact

The Netherlands

Rijnzathe 8, 3454 PV De Meern

Tel. + 31 30 41 00 301

Belgium

Onderrichtsstraat 48, 1000 Brussel

Tel. +32 471 87 47 79

Follow Us