Pers

Wilt u onze experts bevragen op het vlak van actuele inlichtingen- en veiligheidsvraagstukken of onderwerpen gelieerd aan het Kenniscentrum Security Intelligence? Neemt u dan contact met ons op via info@kenniscentrumsecurityintelligence.nl.

Voor persvragen en mediaoptredens kunt u ook telefonisch contact opnemen (24/7) met dhr. L. van der Plas op telefoonnummer +31 30 410 03 01 of mobiel +31 6 10075880. Onze experts zijn veelvuldig aanwezig en beschikbaar als commentator in de media om actuele inlichtingen- en veiligheidskwesties te duiden voor een breed publiek.

NPO Radio 1 – Spraakmakers – Danny Pronk – 02-11-2023

Onderwerpen:

 • De uitvoering van een screening,
  veiligheidsonderzoek of
  integriteitsonderzoek.
 • Het belang van screening.
 • Monitoring van gedrag op de werkvloer.
 • De complexiteit van integriteitsonderzoek
  bij gevoelige functies.
 • Is gedrag wel of niet voorspelbaar en hoe
  komen we aan de juiste informatie?
 • Hadden we het kunnen zien aankomen?

Lees meer

Telegraaf – Opgepakte NCTV’er nam vertrouwelijke informatie mee op vakantie – Danny Pronk – 02-11-2023

De verdachte in het grote lekschandaal bij de NCTV en politie nam in 2021 een harde schijf met uiterst vertrouwelijke informatie en foto’s over een terreuronderzoek mee op vakantie. 

Lees meer

Telegraaf – Hoe kon opgepakte NCTV-analist door superzware screening komen? – Danny Pronk – 02-11-2023

Justitie verdenkt NCTV-analist Abderrahim el M. (64) van het lekken van staatsgeheimen. Hoe kan iemand die als een spin in het web van geheime informatie zit, door de screening komen?

Lees meer

VRT NWS De Afspraak – Terreuraanslag in Brussel – Kenneth Lasoen – 17-10-2023

Maandagavond zijn twee Zweedse voetbalsupporters om het leven gekomen bij een terreuraanslag in Brussel. Ze waren in ons land om te supporteren voor de wedstrijd België-Zweden. Gilles De Bilde was in het stadion en zag hoe de match stilgelegd werd. De dader van de aanslag, een Tunesiër van 45 jaar, was reeds gekend bij veiligheidsdiensten. 

Lees meer

DeMorgen. (België) – De Russische President – Kenneth Lasoen – 20-09-2023

Of we ooit gaan te weten komen hoe de vork in de steel zat met de moord op Hardeep Singh Nijar in Canada, valt nog te bezien. Nu de Canadese inlichtingendienst spreekt van aanwijzingen dat de Indiase regering achter de onopgeloste moord zou zitten, zal het rookgordijn alleen maar verdichten. Maar deze affaire vertelt ons wel iets over India, en over het fenomeen van de buitenlandse inmenging.

Lees meer

DeMorgen. (België) – Russische spionagetechnieken – Kenneth Lasoen – 17-08-2023

De oorlog in Oekraïne maakt van Rusland een paria en dat heeft ook gevolgen voor de inlichtingendiensten van het land. Nu Europa steeds meer diplomaten bant en zo spionage bemoeilijkt, kiest Moskou voor een driestere en riskantere aanpak om informatie te verkrijgen. ‘De sfeer is heel grimmig.’

Lees meer

BNR Radio – China vraagt burgers om elkaar te bespioneren – Danny Pronk – 01-08-2023

China roept het eigen volk op om zich in te zetten tegen spionage en verdachte activiteiten te melden via speciale kanalen. Dat meldt het ministerie van Staatsveiligheid. ‘Het doet me denken aan de werkwijze van de voormalige Stasi in de DDR’, zegt spionage-expert Danny Pronk.

Lees meer

BNR Radio – Toespraak Hoofd MI6 – Danny Pronk – 19-07-2023

Deze uitzending van The Daily Move: Liesbeth doorgrondt de aanklacht die Donald Trump boven het hoofd hangt; Kees durft volgend jaar weer boodschappen te doen nu Jumbo zegt dat de prijsstijgingen grotendeels voorbij zijn; en Poetin nationaliseert Danone en Carlsberg.

Lees meer

Den Haag Centraal – Haagse bedrijven dekmantel – Danny Pronk – 25-05-2023

De Amerikaanse justitie verdenkt een Griekse zakenman van het smokkelen van militaire technologie naar Rusland. Bedrijven die als dekmantel dienden, hielden kantoor op de Haagse securitycampus. De FIOD is langs geweest.

Lees meer

Argos (VPRO) – Vriend of Vijand – Danny Pronk – 09-05-2023

Danny Pronk is programmamanager intelligence & analyse bij het bedrijf SoSecure. Voorheen was hij als onderzoeker verbonden aan Instituut Clingendael. Daarvoor werkte hij drie jaar bij de AIVD en vijftien jaar bij de MIVD. Argos vroeg Danny Pronk om een reactie op de podcastserie ‘Vriend of Vijand’.

Lees meer

AD – Drone aanval Kremlin een Valse Vlag? – Danny Pronk – 03-05-2023

De wereld vraagt zich af wie de drone stuurde die zich bijna in het Kremlin boorde. Oekraïners, zoals het Kremlin beweert, of toch Russen zelf? Vanuit Oekraïne wordt gewezen op twee mensen die vlak voor de inslag over de koepel lopen. Dat voedt de speculaties dat het gaat om een ‘inside job’.

Lees meer

Business AM (België) – Spionagepraktijken in Rusland – Danny Pronk – 21-04-2023

Danny Pronk, Principal Intelligence Consultant bij So-Secure, over spionnagemateriaal van Rusland in België. “Het is een voortzetting van alle activiteiten die we in een vorige Koude Oorlog hebben gezien”.

Lees meer

Argos (VPRO) – Kennisveiligheidsbeleid – Danny Pronk – 05-04-2023

Op dit moment werkt de overheid aan nieuw beleid om ‘gevoelige kennis’ op universiteiten beter te beschermen. Er is wetgeving in de maak om studenten en onderzoekers van buiten de EU te screenen voordat ze hier onderzoek mogen doen in zogenaamde risicovakgebieden. Dat is nog een hele toer, want je mag mensen niet zomaar screenen, of weren van universiteiten. Wat is de historie van het beleid over kennisveiligheid en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Lees meer

Argos (VPRO) – Kennisveiligheid PODCAST – Danny Pronk – 15-04-2023

Inlichtingendiensten waarschuwen voor kennisspionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat hoogtechnologische kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? In Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En ze vraagt zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?

Lees meer

AD – Lek in het Pentagon – Danny Pronk – 13-04-2023

Zit er één Nederlandse commando in Oekraïne? ‘Hebben altijd gezegd alleen wapens te leveren’. De gelekte documenten met staatsgeheimen uit het Amerikaanse Pentagon onthulden een opmerkelijk detail; er zou één Nederlandse commando actief zijn in Oekraïne. Maar wat doet hij daar?

Lees meer

AD – Lek in het Pentagon – Danny Pronk – 12-04-2023

Nog onduidelijk wie geheime documenten lekten: ‘Alsof iemand het na briefing in broekzak stak’. Het is nog steeds onduidelijk wie er Amerikaanse staatsgeheimen heeft gelekt, en waarom. Veiligheidsexpert Danny Pronk tempert de paniek een beetje. ,,De informatie gaat niet zo heel erg diep. Al doet het wel afbreuk aan het vertrouwen in de VS.”

Lees meer

RTL Nieuws – Lek in Pentagon – Danny Pronk – 11-04-2023

Niet voor het eerst zijn geheime documenten gelekt van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het roept vragen op over de zorgvuldigheid waarmee de Amerikanen met vertrouwelijke informatie omspringen. De manier waarop deze documenten vermoedelijk gelekt zijn, is erg slordig, zegt veiligheidsexpert Danny Pronk.

Lees meer

BNR – Big Five Spionage – Danny Pronk – 10-04-2023

Spionage vormt een blijvend gevaar voor de maatschappelijke veiligheid. Maar welke vormen van spionage komen het meeste voor, en zijn bedrijven en instellingen in Nederland in staat zich hier goed tegen te beschermen? Te gast is veiligheidsexpert Danny Pronk van kenniscentrum SoSecure. 

Lees meer

Contact

The Netherlands

Rijnzathe 8, 3454 PV De Meern

Belgium

Onderrichtsstraat 48, 1000 Brussel

Tel. + 31 30 41 00 301

Follow Us